Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Roux-Y Gastrický Bypass

Žaludeční bypass

Žaludeční bypass patří ke kombinovaným zákrokům, kde k restrikci (omezení příjmu potravy) přidáváme zásah do vstřebávání potravy, které je rovněž sníženo (malabsorbce). Tohoto efektu je dosaženo vyřazením části tenkého střeva z procesu vstřebávání potravy.
Operace tedy má dva kroky – prvním krokem je oddělení a vytvoření malé části žaludku o velikosti cca 20-40ml. Druhým krokem je potom vyřazení části tenkého střeva plastikou ve tvaru Y, kdy část tenkého střeva navazující na původní žaludek vede pouze trávicí šťávy.
Žaludeční  bypass je o něco účinnější než tubulizace žaludku, jeho větší komplikovanost ale přináší o něco vyšší riziko komplikací. Snížení vstřebávání potom přináší i nutnost trvale doplňovat vitamíny a stopové prvky a jejich hladiny pravidelně kontrolovat.
Žaludeční bypass v současné době představuje nejefektivnější léčbu  cukrovky II.typu u obézních pacientů
Žaludeční bypass má celou řadu variant, lišících se velikostí a tvarem malého žaludku, ale zejména délkou jednotlivých ramen tenkého střeva.  Proto je obtížné porovnávat  výsledky různých pracovišť.
Od roku 2015  je žaludeční bypass druhou nejčastější operací prováděnou ve světě a spolu s tubulizací žaludku představují dvě naprosto dominantní  metody bariatrické a metabolické chirurgie.