Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Informace

Prováděno v OKB
Akreditovaná metoda Ne
Zkratka U_NGAL
Materiál Moč aktuální

Odběrová souprava Zkumavka

Zkumavka + žlutá zátka

Režim Statim + Pohotovost + Rutina
Typ metody Měřená
Doba odezvy

Statim do 1 hod, Rutina do 8 hod. od přijetí vzorku

Princip stanovení

chemiluniscenční imunoanalýza

Klinické informace

NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin) známý také jako lipocalin 2 nebo siderocalin , je protein, který byl objeven teprve v 90. letech minulého století a vyskytuje se v několika variantách: jako monomer, homodimer, a heterodimer. Většina fyziologicky přítomného NGALu je syntetizována buď v kostní dřeni a následně se koncentruje v neutrofilech, ze kterých byl prvně izolován, nebo pochází z buněk proximálního tubulu. Pro neutrofily je typický homodimer. Pro proximální tubulus je vysoce specifický heterodimer, který ale nemá klinické využití. V buňkách proximálního tubulu se vyskytuje také monomerní NGAL, který se klinicky využívá, ale jeho specificita není tak vysoká.
NGAL hraje roli v trasportu železa a ochraně proti bakteriální infekci. Jeho funkcí je totiž zachytávání sideroforů bakteriálního původu, které slouží jako zdroj železa pro Fe dependentní bakterie. Protože je schopný vyvazovat železo, uvažuje se i o jeho přispění k regulaci Fentonovy reakce a k ochraně organismu proti oxidativnímu poškození.
NGAL je kladně nabitý a proto volně přechází přes membránu glomerulu. Následně je vychytán v buňkách proximálního tubulu, kde je ho zvýšená koncentrace. Četné studie prokázaly, že jeho přítomnost podporuje buněčnou proliferaci a diferenciaci těchto buněk.

Interpretace

NGAL se stanovuje z aktuální moče jako marker akutního poškození ledvin (AKI – acute kindey injury). Jeho hlavní přednost je, že se jeho hladina zvedá již od 2 hodin po poškození ledviny a umožňuje tak klinikům reagovat mnohem rychleji než v případě monitorování poškození ledvin kreatininem.
Při použití tohoto markeru je třeba ale pamatovat, že není zcela specifický a jeho hladina se zvyšuje např. i při sepsi (aktivace neutrofilů) nebo po kardiologických operacích.

Zdroje
Příbalový leták Urine NGAL (Abbott)
PARAGAS, Neal, et al. NGAL-Siderocalin in kidney disease. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Cell Research, 2012, 1823.9: 1451-1458.
MÅRTENSSON, Johan; BELLOMO, Rinaldo. The rise and fall of NGAL in acute kidney injury. Blood purification, 2014, 37.4: 304-310.

Preanalytické podmínky

Nejsou zvláštní požadavky na preanalytickou fázi.

Uchování v laboratoři 5 dní
Stabilita při 4-8°C

moč - 7 dní

Kontakt

485 312 162 dokumentace, 485 312 507 Statim

Výkony

Výkon Typ Body Cena
81763 Rutina 946 1.494,68Kč*
* Cena je pouze orientační

Referenční meze

Věk Pohlaví Hodnoty Jednotka
0r - 150r Obě 0 - 131.7 µg/l