Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Informace

Prováděno v OKB
Akreditovaná metoda Ne
Zkratka S_Zn..
Materiál Sérum
Krev srážlivá

Odběrová souprava Zkumavka pro srážlivou krev s gelem ( Vacutainer žlutý uzávěr)
Režim Rutina
Typ metody Měřená
Doba odezvy

Provádí se při dostatečném počtu vzorků, info na kl. 2157

Princip stanovení

AAS

Klinické informace

Zinek je po železe druhým nejzastoupenějším stopovým prvkem v organismu. Závisí na něm více než 200 (některé publikace uvádějí i více než 300 enzymů), mezi které patří např. DNA/RNA polymerázy nebo karboanhydrázy.
Chemicky je iont zinku velice stabilní, takže nemá žádné redoxní vlastnosti, ale vystupuje jako dobrá Lewisova kyselina a je velice flexibilní ve vytváření koordinačních sloučenin.
Zdrojem zinku je převážně červené maso ze starších zvířat a ryby. Jeho absorpce ve střevě je závislá na ostatních látkách, které jsou přijímány společně s ním, takže pro zvýšení přísunu zinku se např. doporučuje vynechat chleba a tepelně upravovat cereálie.
Po vstřebání do portální krve putuje zinek do jater, kde je aktivně zabudováván do proteinů - zejména do albuminu a alpha2-makroglobulinu. V těle se pak deponuje v metabolicky aktivních tkáních jako jsou svaly, kosti a také erytrocyty a leukocyty.
Dostatečná suplementace zinkem je důležitá pro hojení ran, růst, správnou funkci imunitního systému a pro bariérovou funkci kůže. Zajímavá je úloha zinku ve spermatu, kde má antimikrobiální funkci a také podporuje vitalitu spermií. Stanovení zinku se doporučuje při vyšetřování mužské neplodnosti.
Zinek má také vliv na hormonální rovnováhu a to zejména u mužů - dostatek zinku je důležitý pro dostatečnou tvorbu testosteronu.
Atom zinku je také součástí molekuly inzulínu.

Interpretace

Klinicky jsou pozorovatelné spíše deficience. Často se může jednat o komplikace spojené s výživou nebo poruchou střevní absorpce např. při celiakii.
Zvýšená hodnota zinku se může objevit po operacích a traumatech. Vysoká koncentrace zinku se objevuje jako nemoc z povolání u exponovaných pracovníků.

Zdroje:
ZIMA, Tomáš, et al. Laboratorní diagnostika. Galén, 2007.
CONNELL, Emma. Tietz textbook of clinical chemistry and molecular diagnostics (5th edn). 2012.

Preanalytické podmínky

Nejsou zvláštní požadavky na preanalytickou fázi.

Uchování v laboratoři 5 dní
Stabilita při 4-8°C

sérum - 2 týdny

Stabilita při -20°C

sérum - 1 rok

Kontakt

485 312 162 dokumentace

Výkony

Výkon Typ Body Cena
81643 Rutina 956 1.510,48Kč*
* Cena je pouze orientační

Referenční meze

Věk Pohlaví Hodnoty Jednotka
0r - 150r Obě 12 - 18 µmol/l