Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

S paní doktorkou Dominikou Ševčíkovou z oddělení gynekologie jsme si koncem roku 2023 povídali o zákrocích prováděných pomocí robota. Přístroj, se kterým v naší nemocnici lékaři pracují již rok, totiž významně pomáhá i při gynekologických operacích.

Paní doktorko, mohla byste ženám, které o novém typu operací ještě neslyšely, na úvod našeho povídání přiblížit, co vlastně robot da Vinci je?

Jak již před časem řekli mí kolegové, robot da Vinci je operační systém, který se používá v mnoha oborech medicíny, včetně gynekologie. Jedná se o plně robotickou platformu. Chirurgovi umožňuje operovat pacienta přes malé vpichy na břiše. Robot je vybaven jedním optickým a třemi operačními rameny. Ta jsou chirurgem ovládána pomocí konzole umístěné na operačním sále.

V průběhu roku 2023 jsme již psali o tom, jak probíhají urologické robotické operace. Mají výrazně šetrnější průběh a také rekonvalescence pacientů je po nich mnohem kratší. Předpokládám, že u vašich zákroků to je podobné.

Robot da Vinci má několik výhod, které z něj činí ideální nástroj pro gynekologické operace. Gynekolog nejčastěji operuje v úzkém a relativně hlubokém pánevním prostoru. Mnohdy musí postupovat v těsné blízkosti zranitelných orgánů, jako jsou močovody, cévy, nervy atd. Preciznost a pohyblivost nástrojů i výborné zobrazení operačního pole umožňují operování s výjimečnou šetrností a přesností. To nám dovoluje minimálně invazivní přístup také u závažných a rozsáhlých nálezů. Ženy ušetříme řezu na břiše a s ním spojeným hojením. Díky tomu výrazně zmenšíme pooperační bolesti, zkrátíme dobu hospitalizace a u onkologických pacientek umožníme včasné zahájení další léčby. Jinou velkou skupinou pacientek, které profitují z této zázračné technologie, jsou silně obézní ženy. U nich by byla klasická i laparoskopická operace buď neproveditelná, nebo proveditelná jen za cenu vysokého rizika komplikací. Překvapivě dobře zvládají robotické operace i velmi křehké (polymorbidní, dialyzované, geriatrické) pacientky.

Jaké typy gynekologických operací se prostřednictvím robota da Vinci nejčastěji provádějí?

Robot da Vinci se pro svoji bezpečnost a šetrnost zprvu používal převážně k řešení gynekologických zhoubných nádorů. Indikace se ale rychle rozšiřují. Dnes můžeme robotickou operaci nabídnout i ženám s endometriózou nebo ženám plánujícím odstranění dělohy z důvodu myomatózy a dalších benigních diagnóz. Od ledna budeme provádět i závěsné operace řešící sestup pánevních orgánů. Operovat pomocí robota da Vinci mohou jen speciálně vyškolení lékaři.

Předpokládám, že jste musela absolvovat teoretický i praktický výcvik…

Ano, všichni robotičtí chirurgové procházejí velmi propracovaným školicím procesem. Lékař musí nejprve absolvovat základní vzdělávací kurz, který je zaměřen na ovládání robotického systému. Následuje praktický výcvik s prokázáním zručnosti pomocí simulačních her a virtuálních výkonů na trenažéru. Tento základní výcvik je ukončen certifikačním kurzem s provedením operace na nehumánním pacientovi. První operační výkony se provádějí pod dohledem zkušeného proktora.

Jak jste se s robotem za ten rok sžila?

Zprvu jsem byla vůči této novince zdrženlivá, protože mám velmi ráda klasickou i laparoskopickou operativu a měla jsem obavy z absence hmatového vjemu tkáně v průběhu operace. Jemnost operování, bezpečná dosažitelnost těžko přístupných struktur a velmi rychlá a bezproblémová rekonvalescence pacientek po výkonech mne ale přesvědčily. Nyní jsem z operování s robotickým systémem nadšená. Jsem ráda, že mě primář Pavlásek vybral a dal mi důvěru vybudovat a vést robotický tým gynekologického oddělení.

Můžete nám říct, jaký konkrétní úspěch jste s robotem da Vinci zaznamenali?

Za úspěch vlastně považuji, kam jsme za tak krátkou dobu došli. V několika ohledech jsme překonali, co se od nás očekávalo. V tuto chvíli máme odoperováno přes čtyřicet žen. Většina z nich byly onkologické pacientky s uzlinovými výkony. Mnohé byly obézní, některé velmi. Také jsme odoperovali několik žen s rozsáhlou endometriózou. Závažnou komplikaci jsme neměli žádnou. V tuto chvíli je vyškolen i další chirurg, MUDr. Knittel, který v současnosti již provádí méně komplikované hysterektomie u neonkologických pacientek. V budoucnu se bude zaměřovat na sakrokolpopexe (pozn.: závěsná operace sestupu gyn. orgánů). Na sále je skvělý tým, velmi přátelské a profesionální prostředí, kam je radost ráno přijít. Každou operací se zdokonalujeme, objevujeme další možnosti a finty. Ženy jsou po operacích ve skvělé kondici. Domů odcházejí již třetí den po výkonu s pocitem, že snad ani na operaci nebyly. Mnohé vnímají, že jsou součástí pokroku. Těší se z výjimečnosti a možnosti pochlubit se rodině a přátelům. Vzpomínám na jednu dámu, kterou přesvědčil pro robota vnuk a pak udělal o její operaci referát do školy.