Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu
V areálu nemocnice jsme dnes za účasti prezidenta České republiky Petra Pavla oficiálně zahájili výstavbu Centra urgentní medicíny.
Symbolického aktu poklepání na základní kámen se vedle hlavy státu zúčastnili: generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, starosta města Turnov Tomáš Hocke, primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník, starosta města Frýdlant Dan Ramzer a za konsorcium stavebních dodavatelů Petr Syrovátko.
Před samotným aktem zazpíval přítomným liberecký dětský sbor Severáček.
Po krátkých projevech a slavnostním aktu následovaly podpisy do pamětní listiny. Poté se pan prezident s chotí vydal do nemocniční jídelny, kde se konalo setkání se zaměstnanci KNL. Ti plně zaplnili vyhrazené prostory a kromě zodpovězených dotazů je nejvíce potěšilo společné focení s panem prezidentem. Stála se na něj dlouhá fronta 😊.
Závěr návštěvy liberecké nemocnice patřil tiskové konferenci na téma návštěvy pana prezidenta v Libereckém kraji. Ta se konala za účasti hejtmana LB kraje a generálního ředitele KNL.
„K dnešnímu dni směřovaly snahy naší nemocnice prakticky celou polistopadovou éru. Přišel moment, kdy klepeme na základní kámen obrovsky významného a užitečného díla, které se nazývá modernizace Krajské nemocnice Liberec. Jedná se o osudový závazek nás všech směrem k budoucím generacím,“ řekl generální ředitel nemocnice Richard Lukáš.
„Chci na tomto místě ocenit odhodlání pana ředitele a současně mu pogratulovat, že se jeho týmu podařilo dovést projekt do finálního stádia. Mně osobně dávají investice do vzdělání a zdravotnictví ten největší smysl a v tomto případě jde o investici do špičkového pracoviště,“ uvedl při slavnostním poklepu prezident republiky Petr Pavel.
„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se v minulých deseti letech dostali do mnoha situací, kdy to s projektem vypadalo všelijak, že neváhali a projekt podpořili. Nový pavilon v liberecké nemocnici je opravdu potřeba. Já se budu těšit, že se na tomto místě znovu sejdeme a za námi bude stát hotová budova, na kterou čekají nejen všichni zaměstnanci nemocnice, ale také pacienti v celém kraji,“ sdělil při slavnostním aktu hejtman Libereckého kraje Martin Půta.
– Nové centrum urgentní medicíny vyroste na místě původní zástavby, jejíž vznik sahá do poloviny 19. století. Konkrétně v roce 1845 byl uložen tzv. závěrečný kámen budovy libereckého špitálu, kterou centrum nahradí. Restaurátorskými pracemi projdou vybrané původní prvky, jako například vitráže z kaple, pro které architektonické studio vymyslelo instalace v nových prostorách, aby zůstal zachován původní genius loci. Dalším zajímavým prvkem je vytvoření celoskleněné komunikační chodby, kdy na úrovni jednoho patra ze skla budou jak stěny, tak i podlaha. Výstavba s sebou přinese také ryze funkční a moderní stavební principy. Dojde také k propojení nového pavilonu s dalšími budovami v areálu nemocnice.
– Do areálu nemocnice po dokončení stavby přibudou dvě budovy. Jako první bude zhotoven parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Stěžejní stavbou pro nemocnici pak bude samotné Centrum urgentní medicíny, které bude mj. obsahovat operační sály, laboratoře i lůžkovou část.
Investorem výstavby je Krajská nemocnice Liberec a akcionáři, tedy Liberecký kraj a města Liberec, Turnov a Frýdlant. Cena stavby přesáhne tři miliardy korun.