Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

V KNL – Nemocnici Turnov jsme uvedli do plného provozu novou skiaskopicko-skiagrafickou stěnu Luminos dRF Max. Přístroj od výrobce Siemens Healthcare vysoutěžila KNL, a.s. za částku 6.157.690 Kč včetně DPH, stavební úpravy pak stály 140.000 Kč. Nová skiaskopie nyní výrazně přispěje k modernizaci turnovského radiodiagnostického oddělení.

Slavnostního zahájení se zúčastnil i generální ředitel KNL Richard Lukáš, přítomni byli zástupci oddělení investic liberecké nemocnice, vedení radiodiagnostického oddělení i primář turnovské chirurgie. Přístroj si přišel prohlédnout také starosta města Turnova Tomáš Hocke.
Jak přítomným sdělil MUDr. Ladislav Endrych, přednosta Centra zobrazovacích metod KNL, „jedná se o přístroj, který dnes musí mít každá nemocnice, protože umí nejen sledování v reálném čase, ale i klasické snímkování a v tuto chvíli má tedy turnovské radiodiagnostické oddělení dva velmi kvalitní přístroje na absolutní světové úrovni.“ Doplnil, že „stejný přístroj má i liberecká nemocnice. Nabízí kvalitní zobrazení a bezporuchový provoz a je to prostě takový držák a dělník, který musí mít každé radiodiagnostické pracoviště.“ Přístroj umí v reálném čase zobrazit a vyšetřit např. trávící trubici, jícen či např. tenké střevo a má i tu výhodu, že zvládá i běžné snímkování. Může tedy fungovat jako záložní pracoviště pro turnovský skiagraf.
MUDr. Martin Hrubý, primář turnovské chirurgie doplnil: „Dnes si bez tohoto přístroje ani nedokážeme práci v nemocnici představit. Umožní ten typ vyšetření, který ani magnet ani CT nedokáže nahradit a my jej potřebujeme nejen pro program bariatrických a metabolických operací, ale i pro standardní chirurgické pacienty.“
MUDr. Zuzana Marková, primářka radiodiagnostického oddělení Nemocnice Turnov na závěr dodala, že zařízení bude mimo jiné sloužit pacientům po bariatrických operacích i turnovskému IBD centru. Poděkovala také vedení liberecké nemocnice za nákup tohoto zařízení, které – jak zdůraznila – nebylo hrazeno z žádných dotací, ale zaplaceno přímo krajskou nemocnicí. Připomněla, že “při počtu přes sto vyšetření denně, které turnovské radiodiagnostické oddělení provede, zde již nový skiaskopický přístroj – který nahradil původní starší a nefunkční – chyběl”.
Starosta Turnova Tomáš Hocke pak při setkání připomněl, že se “dlouhodobě ukazuje, že fúze liberecké a turnovské nemocnice byl správný krok.” Dodal také, že “nová skiaskopie je krásným dárkem k 750. narozeninám města Turnova” a poděkoval celému nemocničnímu týmu včetně stavařů, kteří musí pro nové přístroje vytvořit správné podmínky.
Nám nezbývá než dodat, „ať nový přístroj pacientům dobře a dlouho slouží!