Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu
Naše nemocnice je první nemocnicí v Česku a čtvrtou v Evropě, která ZÍSKALA STATUT EVROPSKÉHO CENTRA EXCELENCE SPINÁLNÍ CHIRURGIE, který uděluje společnost Eurospine – Spine society of Europe.
Pracoviště, které se chce ucházet o statut Evropského Centra Excelence, musí splňovat striktně daná kritéria ve velmi širokém rozsahu parametrů.
Liberecké nemocnici byl statut udělen na základě špičkové péče a rozvoje spinální jednotky, která je součástí zdejšího Traumacentra. „Díky tomu, jak je péče o spinální pacienty v KNL léta organizována a díky rozvoji, který za posledních 25 let zaznamenala, bylo možné, aby KNL prošla nezávislým auditem firmy CERT iQ se zcela minimálními změnami ve svém provozu a dokumentaci a zdárně získala statut Centra Excelence pro tři hlavní kategorie péče: degenerativní onemocnění, tumory a úrazy. Auditoři velmi kladně hodnotili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů a JIP a diagnostického zázemí KNL, návaznost jednotlivých procesů a velmi je překvapila přítomnost Spinální jednotky,“ říká MUDr. Richard Lukáš Ph D., generální ředitel liberecké nemocnice, který také spoluzakládal a dlouhé roky vedl liberecké Traumacentrum, jehož součástí je i spinální jednotka.
Ten také dodává, že spinální chirurgická péče se v KNL dále rozvíjí, zejména směrem k CT-navigované operativě. V posledních letech došlo k rozvoji minimálně invazivních instrumentovaných zákroků a v nadcházející době KNL plánuje rozvoj endoskopické spinální operativy.
„Spinální programy traumacentra a neurocentra se vzájemně doplňují a funguje zde oboustranná spolupráce. Silnou stránkou je tradičně operativa patologií horní krční páteře a kraniocervikálního přechodu, kde konzultujeme mezinárodně a díky navigačním technologiím jsme schopni vytvořit operační postupy přímo na míru pacientům s nestandardními anatomickými poměry. Vynikajících výsledků dosahuje péče o traumata, kde zásadní měrou přispívá dostupnost časné diagnostiky , časná a specializovaná rehabilitace na spinální jednotce a na oddělení rehabilitace a obecně efektivní organizace práce,“ prohlásil prof. MUDr. Petr Suchomel, Ph.D. přednosta Neurocentra a spoluzakladatel spinální chirurgie v KNL.
Eurospine – Spine society of Europe sdružuje odborníky v oblasti páteře, zaměřující se na klinickou péči i výzkum. Cílem této švýcarské neziskové organizace je poskytnout platformu pro výměnu zkušeností mezi odborníky, podporovat výzkum a vzdělávání a v neposlední řadě také informovat a vést pacienty. Pod její hlavičkou je vydáván prestižní evropský odborný časopis zabývající se páteří European Spine Journal, provozuje registr Spine Tango a organizuje množství odborných a vzdělávacích akcí.
foto z tiskové konference dnes 1. 9. 2020