Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Velikonoce jsou za dveřmi. V tomto těžkém čase boje s koronavirem je budeme slavit jinak, než jak to běžně děláme. Asi na každého z nás to nějak dopadá. Refrénem těchto dnů a týdnů je zápas o životy a zdraví pacientů, strach a obava o blízké, sledování čísel nákazy a také těch zlých čísel, která říkají, kolik lidí zemřelo.

Chceme se krátce zamyslet, co pro nás znamenají Velikonoce právě v tomto čase. Jak jim, třeba nově, porozumět. Jakou naději, jaké tolik potřebné povzbuzení nám mohou dát? Smyslem Velikonoc je pro nás služba a oběť. Tak rozumíme příběhu Ježíšovu, Božímu. Nasadit se pro druhého, pro druhé, obětovat kus ze své síly, ze svého času a života, a darovat je tomu, kdo je momentálně slabý, slabší, nemocný či bezmocný.

Služba a oběť, to jsou i slova, která dobře vyjadřují poslání zdravotníků a nemocnic, všech Vás, kteří se podílíte na zápase o lidské zdraví a život. A patříte sem všichni, nejen doktoři a sestry, ale i uklízečky, administrativní pracovníci, terapeuti a také my ze střediska podpůrné péče a mnozí další. Vám všem patří veliký dík za Vaše poslání, za Vaši službu i oběť, protože Vás to něco stojí.

Velikonoce jsou za dveřmi. Co si z nich můžeme pro sebe vzít, i když je nebudeme slavit tak, jak jsme zvyklí? Třeba to, že služba a oběť nejsou pouze úplným vyčerpáním se, ale že nám také dávají prožít, že jsme dobří lidé na správném místě, kteří dělají, co mohou. A s tím, co nemůžeme, na co naše síly nestačí, se nemusíme a nemáme trápit. Velikonoce také říkají, že věci mohou být ještě jinak a lépe, než se nám v dané chvíli může zdát. Velikonoční překvapení dává naději.

Přejeme Vám všem dobrou naději, která je silou proti zlu i smutku. Ať nese nás, i ty, kterým sloužíme, i všechny, kdo ji tolik potřebují.

Vaši kaplani

Mirek, Filip a Filip
Středisko podpůrné péče KNL, a.s.