Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Od ledna tohoto roku funguje v KNL, a.s. nové Středisko podpůrné péče. Zahrnuje čtyři již fungující oblasti tak trochu jiné péče nejen o pacienty, ale i zaměstnance.

První oblastí je poskytování podpory – intervence pacientům a jejich blízkým v akutní stresové reakci a také personálu KNL v obdobných situacích – tzv. PEER péče, kterou má na starosti koordinátorka nového střediska, manažerka komunikace a psychosociální péče Mgr. Jolana Strnadová. V minulém roce poskytla téměř 200 prvotních intervencí.

Další oblastí je duchovní podpora pacientů za pomoci tří nemocničních kaplanů – Mgr. Filipa Susy, Ph.D., Mgr. Filipa Šimonovského a Mgr. Miroslava Kloze, kteří pravidelně dle potřeby navštěvují pacienty přímo na pokojích.

Důležitou částí psychické podpory při léčení může být i přítomnost osob „dobré mysli“, které pomáhají buď při volnočasových aktivitách, nebo i jen svojí přítomností u pacientů – tuto oblast zaštiťuje naše dobrovolnické centrum Dobromysl s koordinátorkou Václavou Fotrovou. V současnosti je v KNL evidováno 44 dobrovolníků, z toho 20 aktivních, kteří navštěvují pacienty na pěti oddělení KNL v Liberci i Turnově.

Poslední oblastí je tak trochu netradiční pomoc – protože jde o podporu zvířecí – a to našimi milými canisterapeuty Elwisem a Elzarou a také felinoterapeuty Bumbácem, Bambulkou a Jamesem Bondem v čele naší canisterapeutky Petry Konečné. Ti obslouží zhruba 10 pacientů denně na základě indikace.

 

Foto z tiskové konference dne 28. 1. 2020