Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Krajská nemocnice Liberec zprovoznila 7. ledna po necelém měsíci testovacího provozu nový CT simulátor. Pořídila jej za 17,4 milionů korun a přispěl na něj Liberecký kraj, majoritní vlastník liberecké nemocnice. Moderní CT simulátor zlepší péči o pacienty Komplexního onkologického centra, zkvalitní a přispěje k bezpečí přípravy ozařovacích plánů pro pacienty se zhoubnými novotvary. Ty se chystají každému pacientovi na míru.

A to podle toho, jakou oblast chceme zářit, a jakou oblast chceme krýt, kde zářit nechceme. Původně jsme na to měli klasický simulátor, což byl rentgenový přístroj, ty se už ale přestaly vyrábět a jsou nahrazovány modernějšími CT přístroji, které mají ten benefit, že vidíme i to, co se děje v těle pacienta,” vysvětlila MUDr. Magda Macháňová, primářka radiační onkologie.

Nový CT simulátor, který nahradí již deset let zastaralý rentgenový přístroj, umí nasimulovat na pacientovi místo, kde se má ozařovat, aby ozařovací paprsek byl co nejsilnější, aby nebyl rozptylován a nedocházelo tak ke zbytečnému poškozování okolních tkání.

Liberecká nemocnice se neustále snaží zlepšovat jak kvalitu lékařské práce, tak i s tím ruku v ruce jdoucí přístrojové vybavení. Nový CT simulátor je jedním z mnoha dalších přístrojů, které nutně potřebovaly obnovu, abychom péči mohli zkvalitňovat a posouvat dopředu,“ vysvětluje MUDr. Richard Lukáš PhD.

Na nákup CT simulátoru přispěl Liberecký kraj částkou 15 milionů korun. „Liberecký kraj z pozice vlastníka do liberecké nemocnice samozřejmě systematicky investuje. Další klíčová investice ze strany kraje se týká výstavby Centra urgentní medicíny, která se vyšplhá na dvě miliardy korun. Musím zmínit, že částku na důležité a špičkové lékařské vybavení jsme poskytli i přesto, že investice tohoto typu považuji za nesystémové a měly by být hrazeny z peněz ze zdravotního pojištění,“ dodal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

  • nový CT simulátor CANON AQUILION LB stál 17.307.840 Kč vč. DPH
  • Liberecký kraj na něj přispěl částkou 15.000.000 Kč
  • stavební úpravy prostor stály 1.400.000 Kč vč. DPH
  • termín realizace byl od 16. 10. 2019 (demontáž starého přístroje) do 18. 12. 2019 (převzetí nového přístroje)
  • ostrý provoz zahájen 7. 1. 2020