Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

„Hladino říčky,

ty se v obloze vzhlížíš

nebo se právě ona

do tebe hříží.“

„Myslel jsem si: co je tohle za techniku hraní na kytaru a kde se bere ta unikátní barva tónů? Každému musí být jasné, že je to určitě elektrická kytara – ale co všechno to ostatní? To přece nemůže hrát jediný člověk, chvílemi to zní jako malý orchestr, chvílemi jako varhany – ten úžasný mystický zvuk! Co tohle může být za techniku? Mezitím začala zpěvačka zpívat střední polohou svého hlasu, i ten se zařezával hluboko do srdce.“

 Takto se o Dagmar Voňkové v roce 1989 vyjádřil japonský kytarista Fukuo Hamasaka*. A tuto zcela výjimečnou osobnost naší folkové scény měli možnost si vyslechnout na živo pacienti spinální jednotky. Koncert nebyl pouze prezentací tvorby, písničkářka se zmínila též o tom, jak jednotlivé skladby vznikají. Ostatně právě okamžiky sdílení mezi jednotlivými písněmi dodaly koncertu zvláštní punc intimity.

 Koncert se uskutečnil ve středu 19. září 2018, uspořádalo jej dobrovolnické centrum Dobromysl díky laskavé podpoře Nadace Preciosa a jeho atmosféru alespoň náznakově přibližuje video dostupné z níže uvedeného odkazu.

https://www.youtube.com/watch?v=kRlN9QK4rAc

 *Jeho slova ocitována z publikace Dagmar Voňková, Listí, Galén, 2010

Koncert Dagmar Voňkové v bývalé kapli KNL (2013), ilustrační foto
Koncert Dagmar Voňkové v bývalé kapli KNL (2013), ilustrační foto