Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Orloj snivců je naprosto unikátní hudební nástroj tvořený rozmanitými kovovými objekty (trubkami, tyčemi, svorníky, pajcry, lištami atp.) umístěnými na rezonátorech z polystyrenu. Jeho autor bubeník Jaroslav Kořán, který se vedle hudby věnuje také fotografii, videu, zvuku, grafice, tvrdí, že právě polystyrenová hmota nechává kovový zvuk krásně doznívat. Příležitostně bývá výše uvedená základní sestava rozšiřována o sadu kuchyňských hrnců a excelentně znějící salátové mísy, kameny, klacky a další předměty.

Poprvé v KNL představil svůj nástroj Jaroslav Kořán v roce 2011 na dětském psychiatrickém oddělení. V následujících letech potom vystoupil také v bývalé nemocniční kapli, na psychiatrickém oddělení a spinální jednotce. Tam byl nástroj umístěn na pojízdné rehabilitační lůžko a po jeho úvodním představení byl přisunut k pacientům nadosah, aby si mohli sami vyzkoušet jeho zvuk.

V roce 2014 nahrál Jaroslav Kořán v prostorách bývalé nemocniční kaple liberecké nemocnice zvukový záznam, který snad někdy v budoucnu spatří světlo světa nahrán na nosiči. V souvislosti s modernizací nemocnice by to byla pěkná upomínka na tento pěkný prostor.

V letošním roce se Orloj snivců vrátil opět na dětskou psychiatrii. Přítomnost talentovaných dětí na oddělení umožnila spontánní vznik improvizací mimořádné kvality. Velmi silný zážitek přineslo posluchačům vystoupení jedné z pacientek. Skladba pro sadu kuchyňských hrnců a dívčí hlas dojala i samotného autora nástroje.

Pokud by měl někdo z čtenářů zájem seznámit se s Orlojem snivců blíže, pak níže je k dispozici odkaz na záznam koncertu z roku 2012 v Javoříčských jeskyních v rámci festivalu Cave Beat.

Tento minikoncert a muzikoterapeutická dílna se uskutečnily díky finanční podpoře Nadace Preciosa.

Jaroslav Kořán během hry na Orloj snivců
Jaroslav Kořán během hry na Orloj snivců

Odkaz na video