Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Rosacea

Růžovka | Rosacea

Onemocnění připomínající akné. Zpočátku se projevuje přechodným začervenáním a rozšířenými žilkami v obličeji. Toto rozšíření se později stává trvalým. V další fázi se objevuje otok a tvoří se hnisavé puchýře. Na nose a tvářích může dojít ke zbytnění mazových žláz čímž vzniká houbovité ztluštění kůže nosu a tváří.

Příčina toho onemocnění, objevujícího se ve středním věku, není známa. Některé faktory zhoršují probíhající onemocnění nebo způsobují jeho náhlý a rychlý návrat. Patří k nim konzumace alkoholu, cvičení, opalování, teplé počasí, stres, kořeněná jídla a horké lázně. Prudké změny teploty mohou též vést k náhlým projevům onemocnění.

Optimální léčba

Optimální léčba neexistuje. Léčba může vést pouze ke zklidnění symptomů a zastavení postupu onemocnění. Zarudnutí a zánět se léčí antibiotickými mastmi či tabletami. Zarudnutí způsobené drobnými cévkami je léčeno Laserem nebo světelným zdrojem o specifické vlnové délce. Suchou kůži je vhodné ošetřovat hydratačními krémy. Pocit suchých očí odstraňují umělé slzy v podobě očních kapek. I přes ošetření laserem musí i nadále pokračovat zavedená terapie růžovky doporučená kožním lékařem, pokud nespadá do seznamu léků, které laserové ošetření zakazují, jako Isotretinoin..

Princip ošetření laserem

Laserový paprsek je vychytáván krevním barvivem obsaženým v krvinkách.Tyto se ohřejí, krev se díky tomu změní na vazkou tekutnu a zalepí cévky. Většinou je potřeba několika ošetření s intervaly 6 týdnů k dosažení uspokojivého výsledku.

Očekávaný efekt laseru

Po ošetření laserovým paprskem jsou zarudnutí a lehký otok obličeje běžné. Přetrvávají 12 až 24 hodin. U některých pacientů dojde stejně jako po nadměrném slunění k oloupání kůže. Během 2 až 3 týdnů cévky vymizí. V případě použití laseru za účelem odstranění houbovitého ztluštění je přebytečná tkáň laserem obroušena a vyhlazena doztracena. To je spojeno s přechodnou zvýšenou citlivostí ošetřeného místa a zarudnutím.

Jak ošetření laserem probíhá a co při něm pacient cítí

Ošetřené místo se předchlazuje a aplikace Nd:YAG laserového výboje je pak velmi dobře snášena. V případě použití Er:YAG laseru za účelem obroušení přebytečné kůže je aplikována povrchová či injekční lokální anestezie. Ošetření je zpravidla dobře snášeno. Lékař má k dispozici řadu nastavení, která umožňují vyjít vstříc i citlivějším klientům za udržení akceptovatelného efektu laseru.

Co je a není třeba před zákrokem udělat

Jako u všech laserových zákroků je i v tomto případě vhodné se k vyšetření dostavit s neopálenou pokožkou v místě zákroku. Doporučujeme po dobu cca 6 týdnů před zákrokem neopalovat ošetřované místo. Používání samoopalovacích krémů či invazivních zákroků do pokožky na ošetřovaném místě je též často důvodem k odložení laserového ošetření.

Co pacient může a nemůže dělat po zákroku

Po ošetření je vhodné vyhýbat se všem vyvolávajícím příčinám onemocnění. Dále je vhodné ošetřenou oblast chránit krémem s vysokým UV faktorem SPF 50+ . V případě použití Er:YAG laseru je pokožka silně podrážděná a je nutno ji ošetřovat hydratačním krémem a v řadě případů i antibiotickou mastí s dezinfekčním účinkem po dobu 3-4 týdnů. Následně pak, jako v případě Nd:YAG laseru ,používat až 6 měsíců krém s ochranným UV faktorem SPF 50+.