Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Akné

Akné běžně postihuje oblast obličeje, hrudníku a zad. Toto onemocnění je často spojené s bolestivostí či zvýšenou citlivostí a překrvením postižené oblasti. Na pokožce se objevují četné drobné puchýřky a zánětlivé váčky. Pokožka není hladká a barevně sjednocená. Běžně se toto onemocnění hojí jizvami, které představují trvalé postižení pacienta a je příčinou ztráty seběvědomí a psychické pohody. Akné postihuje zejména mladší jedince.

Akné je onemocnění vlasových váčků a jejich doprovodné mazové žlázky. Podkladem bývá přehnaný růst kožních buněk vedoucí k ucpání jinak otevřených pórů, nadbytečná produkce mazu a přítomnost doprovodných bakterií jako Propionibacterium acnes způsobující zánětlivou reakci. Na vzniku akné se mohou též podílet hormonální změny organismu v průběhu puberty či onemocnění způsobující hormonální nerovnováhu v tělě pacienta. Diagnoza je zpravidla určena na základě projevů onemocnění. Ve zvláštních případech je možno provést rozbor krve za účelem odhalení hormonální nerovnováhy nebo stěr z kůže k vyloučení onemocnění podobných akné, avšak reagujících na cílenou léčbu, například antibiotickou.

Optimální léčba

Léčbu volby akné představuje hlavně kombinace povrchově působících antibiotik a takzvaných retinoidů (skupina látek příbuzných vitamínu A). Retinoidy usměrňují přehnaně se dělící kožní buňky, podporují správné vyzrávání kožních buněk, snižují nadměrnou produkci kožního mazu a mají mírný protizánětlivý efekt. Retinoidy se mohou podávat jak lokálně (ve formě krému či gelů), tak celkově (v podobě tablet).Během léčby je důležité aby pacienta pravidelně kontroloval odborník. Pacientka během léčby nesmí být těhotná či kojit. Léčbu těmito preparáty lze zahájit až po druhém negativním těhotenském testu či vyšetření hCG z krve pacientky. Retinoidy jsou látky teratogenní, způsobující vrozené vady plodu a mohou nevratně poškodit zdraví vyvíjejícího se kojence.
Pokud je pacient léčen retioidy – zejména přípravkem s obsahem Isotretinoinu, který významně ovlivňuje hojení všech kožních lézí a zvyšuje riziko vzniku keloidních jizev, je jakákoliv abrazní nebo laserová terapie kontraindikována, tedy pro pacienta nevhodná a nelze ji uskutečnit, dokud neuplyne rok od poslední podané dávky.

Další alternativou v léčbě akné je Benzoylperoxid, působící proti bakteriím a má mírný kůži-změkčující účinek. V kombinaci podávaná antibiotika mají očekávaný protizánětlivý efekt.
V případě těžkých forem akné je léčba diametrálně odlišná, zejména stran její intenzity a načasování. Antibiotika jsou podávána ve formě tablet nebo ve formě injekcí. Při selhání léčby či nálezu hormonální nerovnováhy, může být zařazena i léčba hormonální, zpravidla ve formě antikoncepce.

LASER není hlavní metodou léčby a jeho efekt je krátkodobý. Z dlouhodobého hlediska je terapie retinoidy efektivnější a s přetrvávajícímy výsledky. Ošetření akné LASEREM je spíše doplněk k lokální terapii akné.

Přincip ošetření laserem

Předpokládaný efekt laseru spočívá v pohlcení energie paprsku pigmentovými organelami bakterií, což vede k jejich destrukci. Výsledná redukce počtu bakterií zpravidla významně snižuje projevy akné.

Jizvy po akné lze částečně zahladit pomocí Nd:YAG laseru, jehož paprsek pronikne do vrsty koleganního vaziva obsaženého v kůži a vlákna kolagenu mírně poškodí. Tělo reaguje na toto mikrotauma hojivým procesem, který vede k mírnému vyhlazení pokožky a návratu její elasticity. Zpravidla ovšem pouhé působení Nd:YAG laseru nestačí. Ke zlepšení efektu a zahlazení jizev následně používáme abrazivní Er:YAG laser, který během několika sezení jizevnatou tkáň zbrousí a rozdíly v hloubce vyrovnává. Efekt laseru je velmi odvislý od stavu kůže klienta a nelze jej paušálně označit jako garantovaný.

Očekávaný efekt laseru

Zpravidla do dvou dnů je patrný efekt terapie. Zklidnění zánětu. Snížení citlivosti. Ústup zarudnutí pokožky. Mírné vyhlazení nerovností pokožky se objevuje s odstupem několika týdnů. V případě léčby jizev po akné je efekt zpravidla patrný ihned. Nicméně hojivý proces může trvat týdny až měsíce a finální výsledek může být hodnotitelný až s odstupem jednoho roku.

Jak ošetření laserem probíhá a co při něm pacient cítí

Ošetření laserem, probíhá ve 3-6 sezeních, zpravidla s intervalem 2-4 týdnů. Pacient si nasadí ochranné brýle a lékař postiženou oblast zchladí proudícím vzduchem. Následně aplikuje rovnoměrně po ošetřované oblasti laserové výboje, jejichž intenzitu lze upravit dle citlivosti pacienta. Každé sezení trvá do 20ti minut.

Co je a není třeba před zákrokem udělat

Stejně jako u ostatních laserových zákroků je i zde vhodné vyhnout se před ošetřením slunění a přijít s neopálenou pokožkou v období podzimu, zimy a jara.
Před samotným zákrokem je nutná konzultace s naším lékařem zaměřená na stanovení očekávaných cílů, pravděpodobnost jejich dosažení a vyloučení případů, kdy je léčba laserem nevhodná nebo dokonce zakázaná. Je potřeba znát přesně použitou terapii vašeho akné za poslední rok. Léčba některými léky ovlivňuje hojení kůže až rok po jejím ukončení a předčasná aplikace laseru by vedla ke zhoršení stavu pokožky.

Co pacient po zákroku smí a nesmí

V případě použití Nd:YAG laseru je třeba pokožku chránit před slunečním světlem po dobu 6 měsíců krémem s vysokým UV faktorem SPF 50+. Pokračování v zavedené terapii je zpravidla možno.
V případě použití Er:YAG laseru je pokožka silně podrážděná a je nutno ji ošetřovat hydratačním krémem a v řadě případů i antibiotickou mastí s dezinfekčním účinkem po dobu 3-4 týdnů. Následně pak, jako v případě Nd:YAG laseru ,používat až 6 měsíců krém s ochranným UV faktorem SPF 50+.