Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Přeložit: cs Čeština‎
Menu

Informace pro pozůstalé – soudní lékařství

Na oddělení soudního lékařství jsou vykonávány zdravotní a soudní pitvy. Pitva je provedena zpravidla do dvou pracovních dnů od úmrtí. Druhý pracovní den po pitvě si tělo zemřelého odváží pohřební služba. Uložení těla v chladicím boxu na oddělení soudního lékařství je po dobu 48 hodin po pitvě zdarma, poté je účtováno úložné 600,- Kč za každý započatý den. V případě soudní pitvy je nutný souhlas státního zastupitelství s pohřbením těla, které do té doby nemůže být vydáno.

Informace o výsledku pitvy

Pokud byla provedena soudní pitva, oddělení soudního lékařství nepodává žádné informace o úmrtí. S veškerými dotazy se mohou pozůstalí obrátit na orgány činné v trestním řízení (PČR, státní zastupitelství, příp. soud).

V případě zdravotní pitvy se mohou pozůstalí (nejbližší příbuzní) o výsledcích informovat osobně, po předchozí telefonické domluvě (na tel. číslech +420 485 313 550, +420 485 313 551) nebo písemně. Odkaz na žádost o výsledek pitvy naleznete zde.

Adresa pro zaslání písemné žádosti o výsledku pitvy:

Krajská nemocnice Liberec, a. s.

Oddělení soudního lékařství

Husova 1430/34

Liberec I – Staré Město, 460 01

Telefonicky neposkytujeme žádné informace týkající se příčiny smrti.

Sjednání pohřbu

Volba pohřební služby závisí výhradně na rozhodnutí pozůstalých. Oděv pro zemřelého mohou pozůstalí předat pohřební službě, stejně tak se na ni mohou obrátit s dalšími dotazy souvisejícími s obřadem. Pro objednání pohřbu je třeba pohřebnímu ústavu předložit občanský průkaz (rodný list) zemřelého a občanský průkaz toho, kdo zajišťuje pohřeb.

Oddělení soudního lékařství nevystavuje žádná potvrzení o úmrtí, ani úmrtní listy. Úmrtní list obdrží pozůstalí od příslušné matriky dle místa úmrtí.

Oddělení soudního lékařství je vybaveno pietní místností pro vystavení těla zemřelého pozůstalým. Tuto službu je možné využít pouze po předchozí telefonické domluvě v pracovní dny mezi 12. a 15. hodinou. Tel. č. pro sjednání této služby: 485 313 550.